Wikipedia ויקיפדיה העברית - האנציקל...
Download this dictionary
המלחמה העולמית בטרור

המלחמה בטרור הידועה גם בתור המלחמה העולמית בטרור היא סדרת המערכות הצבאיות שהובילו ארצות הברית ומדינות נוספות כנגד ארגוני טרור ומדינות התומכות בטרור לאחר פיגועי 11 בספטמבר 2001. על פיגועים אלו, אשר גרמו למותם של קרוב ל-3,000 אמריקנים, לקח אחריות ארגון אל-קאעידה בראשות אוסאמה בן לאדן, אשר עיקר בסיסיו היו באפגניסטן. כחודש לאחר הפיגועים קואליציה רחבה של מדינות בראשות ארצות הברית פלשה לאפגניסטן, הפילה שם תוך זמן קצר את משטר הטאליבאן והחלה בלחימה מתמשכת מול כוחות של הטאליבאן ואל-קאעידה. את הלחימה הנהיג נשיא ארצות הברית דאז ג'ורג' ווקר בוש, אשר החליט כשנתיים מאוחר יותר להרחיב את הלחימה גם לעיראק. לאחר שגיבש קואליציה מצומצמת יחסית של מדינות, הצבא האמריקני הוביל פלישה לעיראק שגרמה תוך זמן קצר לנפילת משטרו של סאדם חוסיין ובדומה למה שקרה באפגניסטן התפתחה ללחימה מתמשכת בארגוני טרור מקומיים בראשות אל-קאעידה. בשנים הבאות השקיעה ארצות הברית מאמצים משמעותיים בהכרעת ארגוני הטרור באפגניסטן ובעיראק ובביסוס משטרים דמוקרטיים פרו-מערביים יציבים במדינות אלו. במקביל נערכו גם מבצעים צבאיים מצומצמים יותר באזורים נוספים במקומות שונים באסיה ובאפריקה.

לקראת סוף כהונתו של ג'ורג' ווקר בוש היה נראה שארגון אל-קאעידה נחלש משמעותית ושהושגה יציבות מסוימת באפגניסטן ובעיראק, ובתוך כך החלה מגמה של הוצאת הכוחות המערביים ממדינות אלו. בדצמבר 2011 השלים נשיא ארצות הברית ברק אובמה את הוצאת הכוחות האמריקניים מעיראק עד האחרון שבהם, ובדצמבר 2014 השלים זאת באפגניסטן, אף ששם ארצות הברית השאירה כוח צבאי קטן. בכך שני מלחמות אלו הגיעו לסיומן לאחר יותר מעשור של לחימה. תוך זמן קצר מיציאת הכוחות האמריקנים מעיראק נכזבה תקוותם של רבים בעולם והמדינה הידרדרה למלחמת אזרחים כוללת כאשר המדינה העיראקית מאבדת הלכה למעשה נתחים משמעותיים משטחה לטובת ארגון הטרור דעאש, ארגון שרבים מאנשיו הם יוצאי ארגון אל-קאעידה. עקב אירועים אלו החליט נשיא ארצות הברית ברק אובמה לחדש את הלחימה האמריקנית במזרח התיכון נגד הטרור האסלאמי, ולצורך כך הוא גיבש קואליציה של מדינות המוציאות כיום לפועל תקיפות אוויריות נגד הארגון.

למרות שהמלחמה בטרור מזוהה בעיקר עם תקופת כהונתו של ג'ורג' ווקר בוש, נשיא אשר ראה במלחמה זו מדיניות רשמית, רבים רואים בה מערכה ארוכה שלמעשה נמשכת עד ימינו. החל מראשית המלחמה בטרור נהרגו בלחימה במזרח התיכון כ-8,000 חיילים מערביים, מרביתם אמריקניים. לצד כ-3,000 אזרחים אמריקניים שנהרגו בפיגועי 11 בספטמבר 2001, החל מפיגועים אלו נהרגו כ-4,000 אזרחים נוספים במסגרת מתקפות של ארגוני טרור כנגד מטרות מערביות ופרו-מערביות. ובעוד כל זאת, נהרגו במסגרת המלחמות השונות כמה עשרות אלפי פעילי טרור לצד עשרות אלפי אזרחים, כאשר מרבית נפגעים אלו הם באפגניסטן ובעיראק.


להמשך המאמר ראה Wikipedia.org...


© מאמר זה משתמש בתוכן מ-ויקיפדיה® וכפוף לרשיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו GNU Free Documentation License וכפוף לרישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף זהה